< návrat zpět

fórum


Téma: Nádobí z bioplastů rss

Zaslal/a 1.3.2009 18:37

Dobrý den, zajímalo by mě, za jak dlouho se bioplasty rozloží. Je pro jejich rozklad nutný kompostovač nebo se rozloží na "kompostové haldě" na zahradě.


icon ,

Dobrý den,
mezi bioplasty patří různé materiály s různými vlastnostmi. Každý materiál reaguje na konkrétní podmínky jinak a díky tomu se značně rozšiřují možnosti jejich využití. Materiály z nichž jsou vyrobeny námi prodávané výrobky (PLA, bio-flex, bio grade) jsou určeny přímo ke kompostování, ale rozkladný proces trvá u každého jinak dlouho. Nicméně všechny naše výrobky jsou certifikovány a označeny logy OK compost a compostable, což jsou loga zaručující úplnou rozložitelnost v průmyslové kompostárně do 180 dnů. Zde se však tyto výrobky většinou zcela rozloží do 90 dnů. V kompostárně jsou ideální rozkladné podmínky a celý proces je urychlen, v běžném kompostu však celý proces trvá trochu déle, ale vždy záleží na konkrétních podmínkách (složení kompostu, jak často je přehazován, vlhkost, teplota vegetační období a pod.). Například naše talíře, polévkové misky, kelímky na horké nápoje apod. se bez problémů rozloží v běžném kompostu ve vegetační době zhruba za měsíc. Sáčky a pytle zhruba za půl roku, PLA kelímky za rok. Kompostér může celý proces urychlit, ale není podmínkou pro zpracování těchto materiálů. Vždy vše záleží na konkrétních podmínkách a na konkrétním materiálu.
Doufám, že Vám má odpověď bude stačit a pokud by jste měla jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na naší adrese. Děkujeme za Váš zájem a přeji krásný den.
S pozdravem
Michal Brodský