Kategorie: Akce s účastí BioPlanety

Trutnov 2008

Tento rok jme již po druhé měli tu čest účastnit se hudebního festivalu Open air music festival v Trutnově jako dodavatel bioobalů na potraviny. Účast na takové akci považujeme za velmi důležitý krok v propagaci biologicky rozložitelných plastů, protože lidé vidí, jak celý systém fuguje v praxi a že celá naše snaha má nějaký smysl. V minulém roce měla většina stánkařů připraveny své vlastní obaly z běžných plastů, které ovšem nikdo nevykupoval zpět, a proto jich většina končila rozházená po celém areálu. Rozhodně pak nikdo nemohl závidět práci úklidové službě, která musela udělat hodně práce a odvézt hromady nevytříděného odpadu, aby areál Bojiště aspoň částečně vypadal tak jako před touto akcí. Hromady nepořádku byly následně odvezeny kamsi na skládku, kde budou ležet tisíce let a kde se z nich bude uvolňovat velké množství nebezpečných a škodlivých látek, jejichž působení na lidské zdraví a na celé životní prostředí se může projevit až za několik let, zato však může negativně ovlivnit mnoho generací.

Podobnému scénáři jsme chtěli zabránit a na tuto akci jsme byli připraveni dodat kompletní sortiment bioplastových obalů, které by jsme zpět vykupovali a následně se postarali o jejich ekologickou likvidaci v kompostárně. Zpětným vykupováním použitých obalů by se také docílilo toho, že by se zásadně snížilo množství odpadu rozházeného po celém areálu, ale i mimo něj. Lidé by po sobě v podstatě sami uklidili, čímž by se ušetřili finance investované do následného úklidu celého prostoru a zároveň by se efektivně popagovaly alternativní plastové materiály a trvale udržitelný rozvoj.

Na tento festival jsme kromě jiného dodali kelímky na pivo, které byli vyrobeny z biologicky rozložitelného plastu, které jsme za zálohu 1 Kč vybírali zpět. Nakonec se nám podařilo zpátky vybrat 110 000 těchto kelímků, které budou následně ekologicky zlikvidovány. Díky tomu se výrazně snížilo množství odpadu, který by se jinak pravděpodobně povaloval po celé ploše festivalu. Navíc tyto kelímky neskončili na skládce jako ostatní odpad, což je za jisté velké plus pro naše životní prostředí. Bohužel bioplastovému materiálu PLA, ze kterého byly tyto kelímky vyrobeny bylo věnováno málo pozornosti, a tak většina lidí ani nevěděla, že to z čeho pije je bioplast a ne klasický polyethylen. Tento materiál totiž vypadá naprosto stejně jako běžný plast vyrobený z ropy, takže by ani nikoho nenapadlo, že byl vyroben z kukuřice. Alespoň víme co máme pro příště vylepšit.

Po zkušenostech z minulého roku jsme chtěli letos předejít mnoha problémům spojeným s dodáváním a prodejem obalů na potraviny a uzavřeli jsme s pořadateli dohodu o výhradním dodávání bioplastových obalů na celou akci. Vše bylo dobře připraveno a každý stánkař dostal se smlouvou také formulář, kde si měl objednat určité množství bioobalů, které bude v průběhu akce potřebovat, abychom se mohli připravit a mít s sebou k dispozici dostatečné množství zboží. Bohužel i přes všechny naše snahy si naše výrobky podle dohody objednala pouze paní Volková z Kafírny Volk, za což jí ještě jednou děkujeme. Další stánkaři si pro naše zboží začali chodit až po našem příjezdu do Trutnova. Z tohoto důvodu jsme byli nuceni vzít s sebou velké množství zboží abychom mohli všem vyhovět. Nicméně k naší spokojenosti si lidé postupně pro zboží začali chodit, ale rozhodně to nedělali všichni, i když měli. Nakonec jsme došli k závěru, že bioplastové obaly využívalo pouze 40% stánkařů tak jak měli. Ostatním sice hrozila pokuta za porušení smlouvy, ale ani v jednom z mnoha případů se tak nestalo. Co dělat?! Tak snad to bude příště lepší :-). Někteří stánkaři si u nás koupili jen jedno balení, které pak měli vystavené na stánku, ale potraviny a nápoje servírovali do svých neekologických misek a kelímků. Což bylo nejen porušení smnouvy, ale i sprosté chování. Vrcholem však byl jeden stánkař, který po zakoupení několika našich misek a lžic zvedl cenu svých pokrmů o 10 Kč na porci, z důvodu, že prý jsou tyto výrobky hrozně drahé. I když jedna miska ho stála pouze 2,80 Kč a lžíce 3,30 Kč. Navíc jídla podával stále v normálním plastu, ale v případě naservírování jídla do naší biomisky přičetl k ceně dalších 5 Kč. A aby toho nebylo málo, tak říkal svým zákazníkům, že za tyto misky se na našich stáncích vrací záloha 10 Kč místo 1 Kč. My jsme následně museli vysvětlovat několika po právu naštvaným lidem, že záloha za misku je jedna koruna a nikoli deset, jak vtipně uvedl tento stánkař.

I přes některé nepříjemnosti způsobené takovýmito lidmi, kteří se snažili ostatním dělat zbytečné problémy jsme byli s touto akcí velmi spokojeni. Poznali jsme zde mnoho skvělých lidí, kteří měli zájem o ochranu životního prostředí a nemysleli jen sobecky na svoji peněženku ale i na budoucnost naší planety. Těchto lidí bylo naštěstí mnohem více. Tito lidé dávají naší práci a našim snahám smysl a utvrzují nás v tom, že stále jsou na světě lidé se srdcem na pravém místě. Získali jsme zde spoustu zajímavých kontaktů na různé osoby nebo organizace, kteří by rádi podporovali využívání obnovitelných zdrojů a přispívali k ochraně životního prostředí. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací, díky kterým můžeme dále rozvíjet naší činnost. Jen já osobně jsem poznal několik desítek lidí se kterými jsem strávil mnoho příjemných chvil, díky kterým budu na tuto akci rád vzpomínat. A za to jim mockrát děkuji.

Získali jsme spoustu zkušeností, které rádi využijeme při dalších akcích. Víme na co si máme dát pozor, co máme zlepšit a co udělat tak, aby celý systém fungoval ke spokojenosti všech zúčastněných. I když tato akce neprobíhala zcela podle našich představ, jsme rádi, že se lidé mohli někde setkat s bioplastovými obaly a mohli vidět, že náš ECR systém může dobře fungovat. Každá takováto událost je důležitá pro propagaci bioplastových materiálu a ochrany životního prostředí. Takže jen tak dál.

Maiša

print Formát pro tisk

Komentáře rss


Nebyly přidány žádné komentáře.